بررسی اجمالی بیماری کلیه
کلیه ها دو اندام لوبیایی شکل هستند که در دو طرف ستون فقرات زیر قفسه سینه قرار دارند. آنها به عنوان یک سیستم تصفیه مهم برای بدن عمل می کنند، مواد زائد و مایعات اضافی را از خون برای تولید ادرار فیلتر می کنند. وظیفه اصلی کلیه تنظیم تعادل آب، الکترولیت ها (مانند سدیم) و سایر مواد در بدن با خارج کردن آنها از خون از طریق ادرار است.
علائم شایع بیماری های کلیوی عبارتند از:
افزایش تشنگی
خستگی یا بی حالی
تهوع و استفراغ
تورم در دست ها، پاها، صورت و اطراف چشم ها
خارش
گرفتگی عضلات
فشار خون بالا
خون در ادرار
پف دور چشم
علل بیماری مزمن کلیه
بیماری مزمن کلیه می تواند علل زمینه ای مختلفی مانند دیابت، فشار خون، گلومرولونفریت، بیماری کلیه پلی کیستیک و غیره داشته باشد. دیابت یکی از علل اصلی بیماری مزمن کلیه است که تقریباً 40 تا 45 درصد از کل موارد را تشکیل می دهد. نفروپاتی فشار خون بالا 10٪ دیگر را تشکیل می دهد. بیماری های گلومرولی مانند نفروپاتی IgA، نفروپاتی غشایی، نفریت لوپوس بخش قابل توجهی از موارد باقی مانده CKD را تشکیل می دهند. بیماری کلیه پلی کیستیک که 1٪ از جمعیت عمومی را تحت تاثیر قرار می دهد نیز به طور قابل توجهی در بار نارسایی کلیه مرحله نهایی در سراسر جهان نقش دارد. سایر علل کمتر شایع عبارتند از پیلونفریت مکرر، اوروپاتی انسدادی ناشی از هیپرپلازی خوش خیم پروستات، گلومرولونفریت پس از استرپتوکوک و غیره.
پیشگیری از بیماری مزمن کلیه شامل موارد زیر است:
کنترل فشار خون بالا
مدیریت موثر DM نوع II
غربالگری زودهنگام دیابت و درمان تهاجمی آن در صورت تشخیص
مصرف پروتئین کافی به ویژه در کسانی که قبلاً تحت تأثیر بیماری کلیوی قرار دارند
مصرف متوسط الکل
تمرین منظم
برخی از داروها ممکن است خطر ابتلا به بیماری کلیوی را افزایش دهند، از جمله داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن و ناپروکسن. آنتی بیوتیک هایی مانند سیپروفلوکساسین، تتراسایکلین و تری متوپریم/سولفامتوکسازول؛ و برخی از داروهای قلبی مانند آمیودارون و دوفتیلید. اگر هر یک از این داروها را به طور منظم مصرف می کنید، با پزشک خود در مورد جایگزین های احتمالی که ممکن است خطر آسیب کلیه را کاهش دهند، صحبت کنید. علاوه بر این، حفظ وزن مناسب، خوردن یک رژیم غذایی متعادل، ورزش منظم، اجتناب از سیگار، و کنترل فشار خون و سطح گلوکز خون می تواند به کاهش خطر ابتلا به بیماری کلیوی کمک کند.
ثابت شده است که حفظ یک سبک زندگی سالم خطر ابتلا به بسیاری از بیماری های مزمن از جمله بیماری کلیوی را کاهش می دهد. برخی از اجزای کلیدی یک سبک زندگی سالم عبارتند از:
خوردن یک رژیم غذایی مغذی سرشار از میوه ها، سبزیجات، غلات کامل، لبنیات کم چرب، پروتئین های بدون چربی و چربی های سالم
محدود کردن مصرف نمک
انجام فعالیتهای بدنی منظم، مانند پیادهروی، شنا، دوچرخهسواری یا سایر ورزشهای قلبی عروقی حداقل 30 دقیقه در روز در اکثر روزهای هفته
مدیریت استرس از طریق تکنیک هایی مانند مدیتیشن، تنفس عمیق، یوگا یا تای چی