بیماری مزمن کلیه (CKD) می تواند توسط عوامل مختلفی از جمله دیابت شیرین، گلومرولونفریت، بیماری کلیه پلی کیستیک و فشار خون بالا ایجاد شود. نفروپاتی پرفشاری خون، همچنین به عنوان بیماری مزمن کلیوی به دلیل فشار خون بالا شناخته می شود، یکی از شایع ترین علل CKD در سراسر جهان است [1]. تخمین زده شده است که تقریباً 20 تا 35 درصد از بیماران مبتلا به فشار خون اساسی در صورت عدم درمان در طی ده سال به نفرواسکلروز فشار خون بالا یا بیماری کلیوی در مرحله نهایی مبتلا می شوند[2][3]. پاتوفیزیولوژی زمینه‌ای شامل آسیب به شریان‌های کوچک در کلیه‌ها است که منجر به فیبروز بینابینی، آتروفی لوله‌ای و از دست دادن ظرفیت فیلتر می‌شود [4]. این منجر به کاهش تدریجی GFR می شود و در نهایت منجر به ESRD در صورت عدم درمان مناسب می شود.
 
علائم و نشانه های بیماری مزمن کلیه به دلیل فشار خون بالا
 
افزایش تکرر ادرار به خصوص در شب
 
تورم در پاها، صورت، دست ها
 
خستگی و ضعف
 
تهوع و استفراغ
 
اشتهای ضعیف
 
پف دور چشم
 
مشکل در تمرکز
چگونه پزشکان بیماری مزمن کلیه ناشی از فشار خون را تشخیص می دهند؟
تشخیص بیماری مزمن کلیه ثانویه به فشار خون بر اساس ترکیبی از تاریخچه بالینی، معاینه فیزیکی، آزمایشات آزمایشگاهی و مطالعات تصویربرداری مانند سونوگرافی، سی تی اسکن، ام آر آی و غیره انجام می شود.[5]
 
آزمایش ادرار: ممکن است پروتئینوری، هماچوری و افزایش سطح کراتینین را نشان دهد. پروتئینوری به وجود آلبومین یا سایر پروتئین ها در ادرار اشاره دارد که می تواند نشان دهنده آسیب به فیلترهای کوچک در کلیه به نام گلومرول باشد.
 
آزمایش خون: شامل اندازه گیری سطح کراتینین سرم، نیتروژن اوره خون (BUN)، الکترولیت ها و شمارش کامل خون است. اینها به ارزیابی عملکرد کلیه و وضعیت سلامت کلی کمک می کنند.
 
تست عملکرد کلیوی: شامل تخمین میزان فیلتراسیون گلومرولی (GFR) با استفاده از اصلاح رژیم غذایی در نفروپاتی فشار خون بالا، که به عنوان بیماری مزمن کلیوی مرتبط با فشار خون بالا نیز شناخته می شود، یکی از دلایل اصلی بیماری کلیوی مرحله پایانی (ESRD) است. بر اساس تخمین های اخیر، این بیماری تنها در آمریکا نزدیک به 7 میلیون نفر را تحت تاثیر قرار می دهد و پس از دیابت و گلومرولونفریت در رتبه سوم در میان علل اصلی ESRD قرار دارد. در این شرایط، آسیب دائمی به رگ های خونی کوچک در کلیه ها وارد می شود که باعث باریک شدن آنها و در نتیجه کاهش توانایی فیلتراسیون کلیه ها می شود. در نتیجه، مواد زائد شروع به تجمع در بدن می کنند که منجر به نارسایی های متعدد ارگان ها می شود. تشخیص زودهنگام و مدیریت فشار خون بالا در جلوگیری از بدتر شدن بیشتر عملکرد کلیه و به تاخیر انداختن/جلوگیری از ESRD حیاتی است. در اینجا اطلاعات بیشتری در مورد موضوع وجود دارد:
 
علل و عوامل خطر:
استعداد ژنتیکی نقش مهمی در ایجاد نفروپاتی پرفشاری خون دارد. با این حال، انتخاب های ناسالم سبک زندگی مانند سیگار کشیدن، مصرف بیش از حد الکل، عادات غذایی ضعیف، چاقی نیز به توسعه آن کمک می کند. سایر عوامل خطر عبارتند از دیابت نوع دوم، سابقه خانوادگی بیماری های کلیوی، سابقه قبلی سکته مغزی یا حمله قلبی.
 
 
آسیب به فیلترهای کوچک موجود در کلیه ها به نام گلومرول ها مسئول اصلی پیشرفت نفروپاتی فشار خون بالا است. هنگامی که این فیلترها آسیب می بینند، نمی توانند به درستی سموم را از خون تصفیه کنند که منجر به تجمع آنها در بدن می شود. علاوه بر این، فشار خون بالا فشار بیشتری را بر کلیه‌های تحت فشار وارد می‌کند و آنها را مستعد آسیب بیشتر می‌کند.
 
علائم:
اغلب، افراد مبتلا به نفروپاتی فشار خون در ابتدا علائم قابل توجهی ندارند. با پیشرفت بیماری، برخی از علائم رایج عبارتند از ورم پا و مچ پا، خستگی، کاهش ادرار، حالت تهوع، استفراغ، گرفتگی عضلات، گیجی، مشکلات حافظه و تغییر در خلق و خو. اگر نفروپاتی فشار خون بالا تشخیص داده نشود و مدیریت نشود، می تواند منجر به عوارض شدیدی مانند نارسایی کلیه شود که نیاز به دیالیز یا پیوند کلیه دارد.
 
تشخیص:
شرح حال دقیق پزشکی همراه با معاینه فیزیکی کامل به شناسایی عوامل خطر بالقوه نفروپاتی فشار خون بالا کمک می کند.